
1000 dagen - uiensoep
Ingrediënten:
- 125 gr Landana 1000 Dagen
- 1 zuurdesembrood of een ander lang, rustiek brood
- 3 uien
- 2 el olijfolie 50 gram boter
- ½ tl suiker ½ tl gedroogde tijm
- 1,5 dl droge witte wijn
- 1,25l runder-, kippen- of groentebouillon
- witte wijnazijn (naar wens)
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het brood in sneetjes van 2 cm en leg ze op een bakplaat. Rooster ze 15 minuten tot ze lichtbruin en krokant zijn. Zet apart.
Verhit de olie in een grote braadpan en voeg de boter toe. Bak de uien op laag tot middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze diep goudbruin zijn (ongeveer 40 minuten). Voeg optioneel de suiker toe zodra de uien beginnen te karameliseren.
Roer de tijm en witte wijn erdoor en laat het geheel inkoken tot de helft. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20-25 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg een paar druppels witte wijnazijn toe als de soep te zoet is.
Verwarm de grill voor. Strooi de geraspte Landana 1000 Dagen over de sneetjes brood en grill ze 5-10 minuten tot de kaas gesmolten is. Schep de soep in kommen en leg in elke kom een kaasbroodje.